RISS nr. 8 «Mat og Drikke»

Ta kontakt, eller dra til Bryggens Museum for å kjøpe denne utgaven. Abonnér på Riss for å få alle kommende utgavene sendt i posten!

Grafisk formgiving: Edvind Arnold Kjærstad,
Illustrasjon: Julie Belardo Augustin.

 

Denne gangen har vi i Riss gitt oss i kast med temaet mat og drikke. Jeg tror alle, uavhengig om man studerer arkeologi eller ikke, har stilt seg selv spørsmålet “hva spiste folk i fortiden?”. Etter dette spørsmålet baller det gjerne på seg: 

Hvordan tilberedte og spiste de maten?

Hvem sto for tilberedningen?

Hvilke matvarer var mest eksklusive, og hvem hadde tilgang på disse?

Hva var greit å spise?

Hva var ikke greit å spise?

Hva betyr et måltid for deltagerne, og hvordan påvirkes denne betydningen av den spesifikke konteksten alt fra religiøse høytider til sørgestunder til hverdagens faste måltider?

Grunnen til at disse spørsmålene oppstår så lett er kanskje at maten vi spiser er en så grunnleggende del av hvem vi er. “Du er det du spiser” lyder det noe banale uttrykket, men dette kan kanskje forstås på mer enn bare en ernæringsmessig måte mer enn bare “du består av så-så mye fett, proteiner og junkfood som går rett til lårene”. Gjennom det vi spiser skaper vi identiteter. Svarene på spørsmålene over har mye å si for hvordan vi forstår oss selv og samfunnet vårt, og for hvordan vi forstår andre.

Mat og drikke er et spesielt interessant tema å studere fra et arkeologisk perspektiv ettersom det er så allment, alle mennesker trenger mat for å overleve uavhengig av område og tidsperiode, og samtidig så ladet med kontekstspesifikk betydning. Mat og drikke rommer alt fra sosiale hierarkier til religiøs signifikans til medisinske virkninger. 

Mat og drikke er et tema som gir mulighet til å belyse alt fra det bittelille hverdagslige og personlige perspektivet, til store samfunnstrukturelle spørsmål. Det kan håndteres fra en praktisk, naturvitenskapelig synsvinkel og samtidig brukes til å belyse spørsmål om sosiale forhold, kjønnsroller, religion og lignende.

Tekstene som står foran oss i denne utgaven gir meg indre bilder av et langbord dekket med det mest innbydende festmåltid. Flere av tekstene tar for seg arkeologisk beinmateriale. Blant disse er et innslag fra Ingrid Nærland, som omhandler kostholdsforskjeller basert på beinmateriale fra Trondheim og Oslo. Gard Petter Holme tar for seg tafonomi, og hvordan det sure jordsmonnet på Vestlandet skaper utfordringer ved tolkning av beinrester. Han illustrerer hvordan spredning av bein fra ett og samme dyr til ulike bevaringskontekster vil føre til ulik bevaringsgrad og tolkningsmuligheter. 

Kari Loe Hjelle tar for seg vegetasjonshistorien i Norge med fokus på matplanter, og belyser hvordan undersøkelser av pollen og makrofossiler etter plantemateriale kan gi innsikt i menneskers kosthold og bruk av landskapet rundt seg. Fra Asia Alsgaard har vi fått en artikkel om bruken av marine kystressurser på Robberg-halvøya i Sør-Afrika i steinalderen. 

Denne gangen byr vi også på to spennende oppskrifter. Den ene på en tradisjonell islandsk kjøttgryte, skrevet av Elin Hulda Gussiås. Den andre er på en bronsealderdrikk inspirert av funn fra Egtvedpikens grav, av Mina Hermansen. 

Vi har også med en omtale av museumsutstillingen NOREGR – middelalderens kjøkken – nye smaker kommer til byen som er satt opp på Historisk Museum i Oslo, hvor Sara Sellevoll med rumlende mage besøkte utstillingen, og gir sine synspunkter på den.

Som i de siste to vår-utgavene av Riss har vi også med en reportasje fra NASK (Norsk Arkeologisk Studentkonferanse), som i år ble satt opp av NTNU med “vann” som tema. Denne gangen har vi ikke bare én, men to reportasjer. Are Stoll har nemlig laget en middelaldermat-reportasje hvor hun og den øvrige rissredaksjonen fikk prøve seg på middelalderske oppskrifter laget i jerngryter over åpen flamme. Inni reportasjen kan du også finne flere av de velsmakende oppskriftene vi testet ut på ekskursjonen.

Selv med all den gleden som finnes i mat og matkultur er det også dystrere sider ved dette temaet. Dette illustrerer artikkelen til Lise Loktu og Elin Brødholdt, som tar for seg sykdom, feilernæring og slitasjeskader som vises i levningene til hvalfangere på Svalbard fra 1600 og 1700-tallet. 

Sebastian Skogseth Spjøtvolds artikkel gir oss et dypdykk inn i den religiøse og sosioøkonomiske rollen kakaoen hadde i sør- og mellomamerikanske samfunn. Temaet kakao bygges videre på i Mathias Seljebotn Erdals bidrag, som tar for seg utviklingen fra funksjonen kakao- og kokaplantene hadde i disse samfunnene, frem til dagens kommersialiserte sjokolade- og brusindustri. 

Med utgangspunkt i matlagingsrelaterte funn fra Bryggen i Bergen undersøker Sigrid Samset Mygland kjønnsforhold knyttet til matlaging og matkultur i middelalderens Bergen. Benedicte Risløw tar i sin artikkel opp de matrelaterte funnene i Oseberggraven, og hvordan disse kan gi perspektiver på maten som kulturarv. Fra Yrja Skjærum har vi mottatt et essay om det komplekse forholdet mellom mennesker og dyr i fortiden, og at dette forholdet ikke kan reduseres til å kun dreie seg om matauk. Til slutt, som tradisjonen er for vårutgaven av Riss, har vi også med presentasjoner av et utvalg masteroppgaver av studenter på UiB, som ferdigstilles dette semesteret. 

Nå gjenstår det bare å takke alle forfatterne for all jobben de har lagt ned i disse vidunderlige bidragene. Rissutgavene får bare mer og mer kjøtt på beina, og vi har nå gleden av å presentere den tykkeste utgaven av Riss noen gang. Det hadde ikke gått uten alle forfatterne som har lagt inn en innsats i å mate den med både lærerikt, inspirerende og underholdende innhold. Jeg vil også takke samtlige medlemmer i redaksjonen for å ha bidratt med både stort og smått. Sammen blir vi en ypperlig oppskrift på et tidsskrift. Til slutt vil jeg rette en enorm takk til deg, kjære leser, for at du har valgt å kjøpe og lese (og forhåpentligvis nyte) Riss. 

Bon appétitt

Redaktør
Idunn M.J. Abelsnes

Redaksjonen:

Verv:

  • Redaktør: Idunn Abelsnes
  • Assisterende redaktør: Elin Hulda Gussiås
  • Sekretær: Kristin Emilie Tobiassen
  • Visesekretær: Are Stoll
  • Økonomiansvarlig: Are Stoll
  • Salg- og distribusjonsansvarlig: Elin Hulda Gussiås
  • Social media ansvarlig: Marita Træet Heimsæter
  • Korrekturansvarlig: Idunn Abelsnes
  • Design ansvarlig: Malin Røgenes
  • Setting ansvarlig: Marie Hansteen Hagness
  • IT-ansvarlig: Are Stoll

Korrekturlesere:

  • Leder: Idunn Abelsnes
  • Are Stoll
  • Irja Elisabeth Smith Sandvik
  • Mathias Seljebotn Erdal
  • Mina Hageselle Hermansen
  • Tobias Mathisen Grøtte
  • Henrik Madsen

Designgruppen:

  • Leder: Malin Røgenes
  • Grafisk formgiver: Marie Hansteen Hagness
  • Assisterende grafisk formgiver: Mathias Seljebotn Erdal
  • Julie Belardo Augustin
  • Kristin Emilie Tobiassen
  • Lena Marie Eriksen Mæland
  • Rosa Vaksdal
  • Wiktoria Labecka
  • Anita Sissi Syvertsen
  • Oliver Malo Torheim

Korrespondanse og planlegging:

  • Marita Træet Heimsæter
  • Kristoffer Melanen