Forfatterveiledning: «Symbol» RISS nr. 7, 2024

I Blombos-hulen i Sør-Afrika har man funnet de eldste bevisene for symbolsk tankeevne, en tegning av rød oker på en stein og en okerklump med et innrisset mønster. For 73.000 år siden bodde det mennesker der som kunne se på en ting, og se noe mer enn tingen selv. Fra da av har menneskers bruk av symboler eksplodert. Derfor har RISS-redaskjonen denne gangen bestemt seg for å utforske temaet “symbol”. Bare det at du nå kan dekode bokstavene, og forstå hva som står skrevet i denne forfatterveiledningen illustrerer hvor integrert symbolbruk er i menneskets sinn og samfunn. Uttrykket “symbol” rommer svært mye. Vi er interessert i tekster som belyser alt fra tidlig symbolsk tankegang, som funnene i Blombos-hulen, til moderne symbolbruk.

Tekster som omhandler kunst er velkomne. Dette inkluderer også kunstformer som bergkunst og graffiti i byer. Hvilke symboler har fortidens individer valgt å hugge, risse, eller male inn i berg, bygninger eller andre objekter, og hva kan ha vært betydningen bak dem? Språk er et aspekt av symbolbruken vår, og er en evne homo sapiens antagelig har delt med neandertalere og muligens andre menneskearter. Tekster om språk, skriftspråk og bruken og utviklingen av disse tar vi gjerne imot. Her kan for eksempel funnet av Svingerudsteinen, det til nå eldste funnet av runer, være et relevant tema. Det samme gjelder bruk av hieroglyfer, kileskrift og andre skriftspråk og inskripsjoner. Diskusjonen om andre menneskearters språkevner, for eksempel neandertalerne, er også relevant. Handlinger kan også være symboler. Vi tar gjerne imot innlegg om ritualer, eller andre symbolsk ladede handlinger som har blitt utført av fortidige individer. 

Mennesker har ladet ulike symboler med ulike betydninger i uminnelige tider. Vi ønsker oss tekster om blant annet religiøse symboler, politiske symboler, symboler på etnisk tilhørighet, identitetssymboler og ikke minst statussymboler. Tekster som diskuterer hvordan mennesker har markert sin status gjennom tidene, og hvordan dette vises i det arkeologiske materialet gjennom blant annet funn av smykker, våpen, ekstravagante graver og storslåtte offerhandlinger, er velkomne. Hvordan har herskere og guder blitt avbildet og fremstilt? Hva med vanlige mennesker? Hva slags symbolbruk har de på bunnen av samfunnet brukt til å uttrykke seg? 

Symbolbruk kan være opphøyet og hellig, eller hverdagslig og til og med humoristisk eller vulgær. Alle tekster som på ulike måter kan belyse temaet “symbol” er velkomne i RISS nr. 7. Bidragene kan omhandle alle tidsperioder, alle steder i verden og alle forskningsområder innenfor arkeologi. Vi tar imot fagartikler, essays, bearbeidede oppgaver, intervjuer, illustrasjoner, foto, bok- og filmanmeldelser, og skjønnlitterære tekster fra studenter, fagpersoner og andre interesserte. Om du ønsker å bidra i neste nummer av RISS, send oss ditt bidrag innen 14. oktober 2024 til riss@uib.no.

 

Språk:
Skandinaviske språk eller engelsk.

Navn og tittel:
Bidraget må inneholde tittel på bidraget, forfatterens navn og stilling.

Lengde, skriftstørrelse og linjeavstand:
Maks. 3000 ord, skriftstørrelse 12 og linjeavstand 1,5.

Bilder/illustrasjoner:
Høy oppløsning, nummerert med figurtekst, navn på fotograf eller kilde. Bildene må ha åpen tilgang (Open Access), egne bilder eller en må ha fått godkjent av opphav til videre bruk.

Kildehenvisning og litteraturliste:
RISS har populærvitenskapelig stil, så kildehenvisning og litteraturliste er ikke nødvendig, men kan inkluderes om man ønsker det. Legg gjerne ved abstrakt og kort liste over anbefalt litteratur. Kildehenvisning og litteraturliste skal stå i harvardstil og være på maks 500 ord.

Direkte sitat:
Markeres med “ og ”, eller med innrykk uten sitattegn om sitater er over 3 linjer langt. Direkte sitat skal ha kildehenvisning.

Kontakt:
Ferdige bidrag, utkast eller spørsmål kan sendes til e-post: riss@uib.no.

Følg våre kontoer på Facebook /RISSUiB og Instagram @riss_uib for mer informasjon.